Γήπεδο

AEK ARENA-εις μνήμην Γεώργιου Καραπατάκη

gipedo

 

gipedo

ΑΕΚ ΑRENA- εις μνήμην Γεώργιου Καραπατάκη

Έδρα της ΑΕΚ Λάρνακας είναι το ΑΕΚ ΑRENA- εις μνήμην Γεώργιου Καραπατάκη, προς τιμή του πατέρα του προέδρου της ΑΕΚ, Άντρου Καραπατάκη.

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο κατασκευάστηκε στην Λάρνακα δίπλα από το Νέο ΓΣΖ, που αποτέλεσε την έδρα της ομάδας από την ίδρυση της το 1994 μέχρι και το 2016.

Η γη ανήκει στο Γυμναστικό Σύλλογο Ζήνωνα, με το οποίο συμφωνήθηκε η δημιουργία γηπέδου, που θα εξυπηρετούσε τις σύγχρονες ανάγκες της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ.

Το γήπεδο ανήκει στην εταιρεία Balltown Holdings Public Ltd, που ιδρύθηκε για τον σκοπό αυτό από το Σωματείο της ΑΕΚ. Η Balltown Holdings Public Ltd είναι μία συμμετοχική εταιρεία με μετόχους τον κόσμο της ΑΕΚ.

Το κόστος της κατασκευής του γηπέδου εκτιμάται σε περίπου €8,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων το €1 εκατομμύριο προήλθε από την αγορά μετοχών από τα Μέλη και τους φίλους της ΑΕΚ.

Η Δυτική κεντρική εξέδρα ονομάστηκε Γεώργιος Καραπατάκης (1885 θέσεων), η Ανατολική εξέδρα AJK Group (2008 θέσεων), η Νότια εξέδρα Πετρολίνα (1706 θέσεων) και η Βόρεια εξέδρα Λάρνακα (1704 θέσεων). Στην συνέχεια προστέθηκαν τα θεωρεία πολυτελείας στην Δυτική κεντρική εξέδρα, αλλά και καθίσματα στις εξέδρες που ανέβασαν την χωρητικότητα του γηπέδου σε 8.058 θέσεις. 

Κάθε εξέδρα χωρίζεται σε διάφορα τμήματα που φέρουν τις ονομασίες περιοχών και χωριών της επαρχίας Λάρνακας.

Το γήπεδο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, με την πρώτη φάση να ξεκινά στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 και να ολοκληρώνεται ένα χρόνο αργότερα.

Η πρεμιέρα του γηπέδου πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2016, με τον αγώνα της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΑΕΚ-Άρης, με την ΑΕΚ να παίρνει την νίκη με 4-0. 

Η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2015 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

gipedo  

gipedo-egkenia

H τελετή των επίσημων εγκαινίων έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2016 και πάλι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

egkainia

  egkainia

egkainia

Στην τελική του μορφή το γήπεδο είναι κατηγορίας 4 της UEFA και μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες ομίλων οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Όλες οι λεπτομέρειες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό μέσα από την ιστοσελίδα του AEK ARENA

Προηγούμενο Γήπεδο (ΓΣΖ)

Το νέο στάδιο ΓΣΖ ή γυμναστικός σύλλογος Ζήνων είναι ένα στάδιο όπου αγωνίζεται η Αθλητική Ένωση Κίτιον (ΑΕΚ) Το στάδιο είναι χωρητικότητας 13.000 θέσεων.

Πήρε το όνομα του από τον φιλόσοφο Ζήνων το Κιτιέα. Το γήπεδο χρησιμοποιούσαν ως έδρα οι δύο ομάδες της Λάρνακας Πεζοπορικός και ΕΠΑ από τις οποίες προήρθε και η ενοποιημένη Αθλητική Ένωση Κίτιον.

Το 2006 φιλοξένησε τον κυπριακό τελικό Κυπέλλου μεταξύ Αποελ και ΑΕΚ Λάρνακας όπου Αποελ κέρδισε 3-2, ενώ φιλοξένησε επίσης τους τελικούς του 1993 (Απόλλων-ΑΠΟΕΛ 1-4), του 2010 (Απόλλων-ΑΠΟΕΛ 2-1) και του 2011 (Απόλλων-Ομόνοια 1-1 3-4 πεν.).

Εντούτοις το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός που φιλοξένησε το στάδιο ήταν ο τελικός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος UEFA κάτω των 19 (U19) το 1998 μεταξύ της Ιρλανδίας και της Γερμανίας όπου εξήλθαν ισόπαλες 1-1. Στη διαδικασία των πέναλτι η Ιρλανδία κέρδισε την Γερμανία με 4-3 και πήρε το τρόπαιο.

gipedo 

Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ κατέκλυσαν το γήπεδο την μέρα του τελικού